3 trin til et sundere liv

Der er sikkert mange ting, du selv ved, om hvordan du kan leve sundere. Det er desværre bare de færreste af os, der sætter sig ned og tænker godt og grundigt over, hvor stor indflydelse nogle store eller små ændringer i vores liv ville have på vores helbred, både nu og i fremtiden. Du kan nok både hørt og sagt noget i retning af, det børnene skal være glade for, at deres kroppe ikke gør ondt efter gør dit eller dat, og at det overhovedet er muligt for dem. Vigtigere endnu er, at børn kan gøre nogle ting uden umiddelbare konsekvenser, som er yderst skadelige på lang sigt ? og det gælder såmænd også unge, som vi så tit ser drikke sig i hegnet hver weekend eller oftere.

Det er bevist gang på gang, at motion som barn og mindre alkohol som ung fører til et langt bedre helbred, når man bliver ældre, men alligevel gør vi ikke nok for at for børnene og de unge til at se alvoren i deres handlinger. Det samme gælder os voksne, idet mange ryger og drikker selvom vi ved hvor skadeligt, der er for vores helbred. Ikke nok med det, alle børn, unge, og voksne lærer om betydningen af en god diæt og moderat motion, men fordi vi ikke mærker konsekvenserne på kort sigt, bliver de råd hurtigt gemt væk et sted, hvor de først bliver set igen, når det er for sent. Så start på et sundere liv i dag med disse tre trin.

Det første er at begynde at motionere mere ? eller mindre, hvis du gør det i overdreven grad. Det rigtige råd hedder altså ?moderat motion? og ikke mere eller mindre motion, fordi det optimale altså ikke er relativt til dit nuværende niveau. Så motiver dig selv ved at bruge nogle af dine hårdt tjente penge på noget løbetøj, der straks aktiverer en sunk cost fallacy i dit irrationelle hoved.

Trin nummer to er at forbedre din diæt. Man kunne sige ?spis flere grøntsager? eller ?drik mere vand? men også her gælder princippet om moderation. Det er altså den rette mængde og hverken et generaliserende ?mere? eller ?mindre? der er et godt råd, men det er desværre også for abstrakt til at finde ud af, hvordan man bør ændre sin diæt. Et mere generelt råd, der gælder for langt de fleste, er kun at spises mad, der har tre eller færre ingredienser ? og bonus point, hvis du kun spiser hele madvarer, og så laver al maden fra bunden.

Til sidst og muligvis det vigtigste er at undgå stress. Det er nemmere sagt end gjort, men det er i sidste ende noget, der alene kan ødelægge dit helbred ? uanset hvor godt du klarer diæten og motionen. Stress er ikke, hvad mange tror det er, så prøv noget mindfulness meditation selv hvis du ikke føler dig stresset.