Vælg Legetøj der Skærper dit Barns Hjerne

Når du begiver dig ud i det lokale storcenter for at købe noget nyt legetøj til dit barn, hvad leder du så efter? Der er tusindvis af forskellige slags legetøj derude, og det er ikke ligefrem let at sammenligne dem på kryds og på tværs. Hvad gør den ene action-figur mere værd end den anden? Er en dukke ?bedre? end en maskine der kan blæse sæbebobler? Det er ikke rigtigt noget man bare sådan kan sætte tal på.

Det kan være fristende at gå efter noget, som man forestiller sig, at ens barn vil blive glad for at få. Man kender jo naturligvis sit barn rigtigt godt, og det giver én en god intuitiv sans for, hvad de vil finde spændende. Der vil dog typisk stadig være rigtigt mange muligheder, og stadig af vidt forskellige typer. Det virker måske heller ikke helt optimalt kun at fokusere på barnets umiddelbare glæde: kan et legetøj ikke bidrage med mere end det?

Det er derfor jeg altid forsøger at vælge noget legetøj, der kan skærpe mit barns hjerne. Børn er selvfølgeligt kreative og nysgerrige af natur, og alle former for leg kan siges at have en sund effekt på deres hjerne og generelle udviking. Men når nu det alligevel er svært at vælge, hvorfor så ikke træffe valget ud fra, hvor effektivt man tror legetøjet vil være til at opbygge gode mentale færdigheder?

Lad os for eksempel sige, at min datter er rigtig stor fan af Frozen. Hun kan se den DVD igen og igen, og bliver aldrig træt af, at synge sangene. Når jeg tager ud for at købe noget legetøj til hende, så kan jeg altså være rimelig sikker på, at hun vil blive glad for noget legetøj, der har med Frozen at gøre. Det er meget fint: men hold da op, hvor er der mange Frozen ting i en legetøjsbutik! Det er her, hvor mit ekstra kriterie ? at legetøjet også skal være lærerigt ? virkeligt gør en forskel.

Måske overvejer jeg et Frozen kostume, så min datter kan klæde sig ud som prinsesse Elsa. Det er helt sikkert noget hun ville blive glad for! Men der er også andre muligheder. Eksempelvis et puslespil der viser Elsa og Anna udenfor deres store slot. Det ville hun blive ligeså glad for, men nu er der den ekstra faktor, at et puslespil udgør en lille mental udfordring. Hun kan altså skærpe sin koordination og evne til at visualisere ved at lege med puslespillet frem for kostumet. Det ekstra kriterie skaber altså en klar vinder. Det betyder at jeg kan træffe en god beslutning hurtigt, som jeg ikke kommer til at fortryde senere. Samtidig betyder det selvfølgeligt, at min datter bliver mentalt stimuleret på en sund og udfordrende måde, hvilket jeg også er sikker på vil hjælpe hende på den lange bane.